vrijdag 30 augustus 2013

Hoe zou de wereld eruit zien zonder deze crisis?

Je hoort en leest veel verhalen over de onrustige tijd waarin we nu leven. Waardoor ik me weleens afvraag, hoe het eruit zou hebben gezien als het allemaal gewoon door was gegaan zoals het in 2008 was?

Hoe zag die tijd er ook alweer uit? Een paar jaar terug in de tijd......

Een tijd van kansen en mogelijkheden. Geen zorgen, slechts verwondering over de mogelijkheden. Mensen werden steeds creatiever om te krijgen wat ze wilden (niet wat ze nodig hadden), banken werkten hier graag aan mee om hun omzet en bonus te spekken. Huizen werden elk jaar meer waard, waardoor het makkelijk was, een groter huis te kopen of andere luxe te bekostigen van de meerwaarde van het huis. Banen lagen voor het oprapen, er werden salarissen betaald die te mooi waren. Bedrijven bleven uitbreiden en investeren. Het kon niet op!

Aan de overkant van de oceaan, was de crisis in 2008 al in volle gang. Ik was toendertijd voor mijn werk een week in Canada. Het viel niet mee om daar een baan te vinden, volgens mijn collega's daar. Ook een huis kopen was wel even anders dan in Nederland. Tja, dat was bij ons wel even anders, als je wilde werken was er altijd werk en een huis kopen kon altijd. Ik besefte toen niet dat dit scenario ons ook te wachten stond en misschien nog wel langduriger en drastischer. Het was de ver-van-m'n-bed-show.

Nu ruim vijf jaar later, weten we wel beter!

  • Het krijgen van een hypotheek is een crime, vooral voor starters. Het verkopen van een huis wordt daardoor ook moeilijk. Veel mensen hebben twee huizen, dubbele hypotheken. En de huizenprijzen dalen nog steeds....
  • Bedrijven hebben hun onroerend goed in waarde zien dalen, waardoor de hypotheken veelal hoger zijn dan het onderpand.  Kosten moeten lager worden om te overleven, door minder opbrengsten met alle gevolgen van dien.
  • Mensen willen hun zekerheid behouden, waardoor ze blijven zitten in hun vaste baan, maar niet meer gemotiveerd zijn; hun werk gewoon niet leuk meer vinden. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de resultaten van het bedrijf.
  • Veel werkzoekenden in de wat hogere functies, hadden een dik salaris opgebouwd, door de alsmaar bloeiende economie. Waardoor het nu lastig tot onmogelijk blijkt weer aan het werk te komen.
  • Veel werkzoekenden in andere lagen van het bedrijf die geen baan kunnen vinden doordat automatisering hun werk heeft over genomen of Oost-Europese mensen hun werk hebben overgenomen.
  • Etc.

Er is inmiddels een hoop bagger en onrecht naar boven gekomen, door deze gespannen situatie. Een paar jaar geleden had niemand van het woord "graaiers" gehoord, nu zie je het elke dag wel in de krant staan. Als het niet bij de banken, politiek, verzekeringsmaatschappijen is, dan is het wel bij de goede doelen. Ook als je het woord subsidie of toeslag hoort, weet je tegenwoordig dat fraude er automatisch achteraan komt.

Ik denk dat deze bagger had niet naar boven gekomen, als we geen crisis hadden!
Dit is dus een voordeel, want anders hadden we nog verder "van huis" geweest. Niet dat Nederland in staat is, dit direct de kop in te drukken, maar langzaam aan zie je dat er een besef komt. Wat mensen al jarenlang roepen, verschijnt nu zwart op wit in de media. Ik denk dat het probleem is dat mensen elkaar nog steeds de hand boven het hoofd houden, omdat ze onderdeel van het "bagger-systeem" zijn en hier op hun manier van leven/ profiteren.

Het wordt dus tijd voor èchte kapiteins, die de bagger verschepen naar plaatsen waar het gestort kan worden. Na verloop van tijd, wordt dit weer vruchtbare grond en gaan hier weer plantjes op groeien! Want als we blijven roeren in die bagger, blijft het water troebel......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten