zondag 1 september 2013

De nieuwe basisschool!

Het speelt al een aantal jaar, dat het basisonderwijs mee moet veranderen met de wereld van nu. Het is namelijk nog steeds een nagenoeg gelijk systeem als 40-50 jaar geleden. In plaats van zelf het draaiboek te schrijven door vooruit te kijken, worden de scholen straks gedwongen zich verplicht aan te passen. In de meeste Westlandse dorpen zijn er teveel scholen voor het aantal beschikbare kinderen. Elke stichting (Christelijk, Katholiek, Openbaar) heeft een school per "dorp". Daardoor hebben de basisscholen het moeilijk; te hoge kosten, te lage bezetting, werkdruk voor de leraren, stress, etc.

Als 'mens uit een commerciële wereld',  besloot ik een aantal jaar geleden een periode zitting te nemen in de Medezeggenschapsraad van de basisschool van mijn kinderen. Een wereld die ik niet kende. Met veel verbazing doorliep ik deze nieuwe omgeving. De ja-maar's, hier-werkt-dat-anders en dat-kan-hier-niet's vlogen om m'n oren. Ik vond dit heel bijzonder, want ik denk dat er juist heel veel kan! Maar wel door op een andere manier naar de aanwezige mogelijkheden te kijken. Er liggen veel kansen in het basisonderwijs. De huidige werkwijzen, normen en waarden moeten wel losgelaten durven worden. Ik ben ervan overtuigd dat er gezocht moet worden naar gezamenlijke belangen en doelen die bereikt moeten gaan worden. Dus naar oplossingen in plaats van naar argumenten 'waarom' het niet kan. Kijk ook naar samenwerkingen buiten het onderwijs; multifunctionaliteit.

Nu lees ik in de krant, dat wethouder Marga de Goeij met scholen in gesprek gaat om oplossingen te zoeken. Echter er staat letterlijk in dit artikel in het AD; "Daarbij moeten we wel goed opletten dat de normen en waarden per onderwijsstichting behouden blijven." Dit kan juist het probleem worden waardoor samenwerkingen kunnen mislukken. Het gezamenlijke belang van samenwerking is "VOORTBESTAAN", en dit is volgens mij voor alle scholen het belangrijkste!

Het geloof speelt in deze tijd een heel andere rol dan 50 jaar geleden. Het basisonderwijs is echter nog op basis van geloof ingedeeld. Kan een geloofsovertuiging als keuzevak worden gegeven? Net als keuzevakken op het voortgezet onderwijs....

Mijn kinderen zitten op een openbare school, met als keuzevak godsdienstles wat door een mevrouw van de plaatselijke kerk wordt gegeven. Ze vinden het geweldig! Zo kunnen ook leraren/-essen meer doen waar ze goed in zijn. Nu wordt er van ze verwacht alles te kunnen! 

Er zijn nog meer vakken die als keuzevak gegeven kunnen worden om meer bij de interesses van de kinderen aan te sluiten (voordeel; minder verveelde kinderen op school!). Vakken (talen, muziek, dansen, dieren, techniek, computerprogramma's/I-pad, handarbeid, presenteren, toneel, koken, etc.) waardoor kinderen zich beter kunnen ontwikkelen en ontdekken waar ze goed in zijn! De basisvakken zijn tenslotte op alle scholen nagenoeg gelijk; elk kind moet leren lezen, schrijven en rekenen. Deze verplichte en toekomstige keuzevakken zijn neutraal. Dus niet verbonden aan een geloofsovertuiging!

De maatschappij, het verdere leven van onze kinderen, is straks namelijk ook niet meer ingedeeld op basis van geloof. We komen na school in een wereld terecht, waarin we keuzes moeten maken, moeten blijven ontwikkelen, een salaris moeten verdienen in een multiculturele samenleving. Dus waarom geen "basis" hiervoor vanaf de basisschool?

Ik zie het wel voor me! Ik hoop de besturen van de stichtingen van het basisonderwijs ook. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten