zondag 10 februari 2013

Is Nederland kansloos of vol kansen?

Voor mijn gevoel is het al een tijd lang een onprettige tijd om in te leven. Weinig positief verrassende berichten in het nieuws. Meer een gevoel van 'dat kan er ook nog wel bij'..... Door velen wordt dit tijdsperk, het "overgangstijdperk" genoemd. We zitten als het ware tussen de oude en de nieuwe tijd in. Afscheid nemen van het oude, om aan het nieuwe te beginnen. Klinkt mooi, maar mensen die geprofiteerd hebben van het "oude" doen er alles aan dit te behouden, logisch.

"Graaicultuur" komt als nieuw woord tegenwoordig in alle sectoren voor, gezondheidszorg, politiek, non-profit organisaties, etc. De meeste in het verleden opgezette systemen in BV-NL blijken massaal misbruikt te zijn/worden. Met als gevolg dat er een chronisch tekort aan financiële middelen is ontstaan om het huidige systeem te kunnen blijven bekostigen.

Het lijkt of een groot deel van de schijnwereld uit het verleden, de laatste tijd omvalt als een kaartenhuis. De sportwereld die door doping gebaseerd was op onmenslijke prestaties. De Katolieke kerk die niet handelde vanuit de goede bedoelingen van Onze Lieve Heer, maar vanuit de sexuele behoeften van de vertegenwoordigers. De banken die het toneel waren van over het paard getilde cowboys die onacceptabele risico's namen met het geld van de burger en hier rijkelijk voor beloond werden. Landen die gered moesten worden, omdat ze anders failliet zouden gaan, een tot nu toe onbekend fenomeen. Goede doelen organisaties die eerst zichzelf en dan het goede doel voorop zetten. Een wereld van misbruik van uitkeringen, gezag, wachtgeld, declaraties, donaties, bonussen, subsidies, kinderbijslag, status, etc.

Met alle gevolgen van dien; Dalende huizenprijzen, dalende grondprijzen, stijgende premies, stijgende belastingen, ontslagen, bedrijven die moeten stoppen, al met al een klimaat waarin groei/opbouw niet echt aan de orde zijn.

En we zijn er nog niet....... Er emigreren steeds meer mensen naar andere landen. Dit zijn echter mensen die een bijdrage konden leveren. Het percentage ontvangende-mensen wordt hierdoor dus hoger. Blijft dit goed gaan?
 
De werkeloosheid in NL blijft stijgen. Het aantal Poolse werknemers in Nederland ook. Dit staat als je het mij vraagt haaks op elkaar. Ik weet òòk wel dat Poolse mensen graag willen werken en niet zeuren èn Nederlanders andersom, maar toch klopt het niet. Werkgevers hebben dan ook liever mensen die wèl kunnen werken dan mensen die de werkmentaliteit verleerd zijn door het systeem van de zorgstaat. Dit hebben we zelf gecreeërd, dit is aangeleerd gedrag.  BV-NL heeft mensen geleerd rechten te hebben en geen plichten meer.
 
Als je dan hoort dat de EU 102 miljard geeft aan Polen, en Nederland blij is met een miljard minder betalen, ga je je toch afvragen, hoe dit mogelijk is. Stukje bedrijfsblindheid, zou ik zeggen! 

Nu de andere zijde, ik ga het verhaal weer opbouwen! Nederland is een land met veel mooie bedrijven, er zijn veel mensen die het land kunnen opbouwen, weer gezond maken. Een land met kansen en mogelijkheden. We moeten ons best doen afgestudeerde specialisten voor ons land te behouden. Jongeren zijn de toekomst. Geef ze die kans in eigen land. Iedereen wil zo graag weer vóóruit! Echter het nieuwe tijdsperk moet wel snel in zicht komen! Anders kunnen we de steken die we hebben laten vallen, niet meer rechtbreien. Wat kan ik daar als individu aan doen, vraag ik me af?1 opmerking:

  1. Mooi stuk Martine en roept zeker herkenning op. Ook ik vraag me regelmatig af of ik hier in Nederland wel op de juiste plek zit. Maar het gras is niet altijd groener bij de buren, de natuur misschien wel, maar ik heb het idee dat deze negatieve tendens langzaam aan tot een einde komt en dat er steeds meer mensen opstaan om juist weer de schouders eronder te zetten en de focus te leggen op mooie projecten, inspirerende mensen en saamhorigheid. Laten we bij die groep horen in plaats van bij de sikkeneurige, negatieve slinkende groep.

    BeantwoordenVerwijderen