dinsdag 29 april 2014

Is een moderne tuinbouw CAO wèl mogelijk?

Nog een aantal weken en onze tuinbouw CAO loopt weer af. Tijd voor nieuwe onderhandelingen, deze zullen in volle gang zijn. Ik ben benieuwd of we vanaf heden een realistische CAO krijgen, beter afgestemd op de huidige tijd, moderner qua insteek. Eén met kansen en mogelijkheden voor werknemer èn werkgever. Want de één kan niet zonder de ander! Wat zou dat mooi zijn.......

CAO-afspraken zijn nodig. Het is een meerwaarde voor de sector als alle afspraken en regelingen collectief geregeld zijn. echter als ik de huidige CAO zie, vraag ik me af wie deze afspraken heeft gemaakt? Allereerst is het een document van 76 pagina's, in een taal geschreven die een normaal mens na 1-2 keer lezen nog niet begrijpt. Waarom geen Jip en Janneke taal die iedereen begrijpt? Waarom zo ver van de werkelijke wereld af? Begrijpen de FNV en CNV hoe de hedendaagse arbeidsmarkt zich in de tuinbouw ontwikkeld. Ontwikkelingen kun je niet tegenhouden. Ik heb het gevoel dat ze dit wèl proberen..... Met alle gevolgen van dien!

Ik zal een paar voorbeelden geven;

Er werken veel mensen in de tuinbouw die een andere geloofsovertuiging hebben dan de basis Nederlandse overtuigingen. Dit betekent dat deze mensen feestdagen hebben op andere data. Zij mogen hier onbetaald verlof voor opnemen, terwijl ze op bijvoorbeeld hemelvaartsdag wel vrij zijn en dit niet willen. Echter in de tuinbouw groeien de plantjes 24/7 door dus wat zou het mooi zijn om een x-aantal vrije dagen te krijgen op jaarbasis per medewerker die je zelf mag inplannen op de gewenste feestdagen. Flex-feest!

Dit geldt ook voor alle bijzonder-verlofregelingen. Stel je voor dat je vrijgezel bent, nooit verhuist en enig kind. De kans dat je bijzonder verlof krijgt, is dan heel klein op een overlijden na (als dit niet op zaterdag is), maar ook deze kans is kleiner als je minder familie hebt. Terwijl je collega op jaarbasis altijd wel een paar dagen mee snoept, en je allebei hetzelfde werk doet, tegen hetzelfde salaris..... Zou iedereen niet gewoon op jaarbasis een x aantal uur bijzonder verlof moeten krijgen om zelf in te vullen naar eigen inzien. Hieronder zouden dan ook mooi de 'standaard' dokter/specialisten-bezoeken kunnen vallen. Want het zou beloond moeten worden als je je best doet dit zoveel mogelijk na werktijd in te plannen toch?

Mensen die nu in de tuinbouw werken en in de leeftijdsgroep 55-65 jaar vallen, hebben doorgaans hun leven lang in deze branche gewerkt. Altijd hard gewerkt..... Doordat ze ouder worden, is aangepast werk vaak de enige optie om ze in het arbeidsproces te kunnen houden door de vele lichamelijke arbeid die ze verricht hebben. Ook de snelheid is lager dan vroeger. Allemaal zaken waar een werkgever rekening mee moet houden en dit met alle liefde doet. Echter volgens de CAO krijgen deze mensen zgn. "ouwelullendagen". Dit zijn geen dagen om zich te ontwikkelen, bij te blijven, maar extra verlofdagen?!? Als je het mij vraagt niet meer van deze tijd! Ik vind het belangrijk deze mensen mee te laten groeien met de veranderende wereld, zodat ze tot hun pensioensleeftijd een meerwaarde voor een tuinbouwbedrijf kunnen blijven. 

Ook hebben de huidige afspraken bepaald dat je een zgn. "vastroest-bonus" krijgt. Als je lang in dienst bent bij één werkgever, krijg je extra verlofdagen. Je zou je voor kunnen stellen dat er na zoveel jaren een bepaalde bedrijfsblindheid optreedt en dat verlofdagen hier geen oplossing voor zijn! Kan met de waarde van dit verlof iets inspirerends worden gedaan? Een paar dagen company-rotation om eens ergens anders te kijken?

Een passend loongebouw is natuurlijk mooi om mee te werken. De bedrijven zijn echter dermate veranderd dat de mensen die in de laagste schalen werken, veelal zijn vervangen door inleenkrachten en flexwerkers en de managementfuncties die vroeger niet voorkwamen nu niet meer in dit loongebouw passen qua salarisniveau. Een update zou geen overbodige luxe zijn.

Naast de CAO hebben we ook te maken met wettelijke veranderingen. Er worden maatregelen genomen om mensen meer zekerheid te geven. De wet Werk en Zekerheid die er nu aankomt en bij de Eerste Kamer ligt! Met als resultaat dat werkgevers alles uit de kast halen er nu al onderuit te komen en meer mensen flexibel in te huren. Dus minder zekerheid! Mensen die via losse contracten werken, worden straks via een uitzendbureau ingehuurd of helemaal niet meer. Naar mijn mening is het gevolg dat van oorsprong Nederlandse en/of ouderen in de onderste lagen hier de dupe van worden. 

Al met al ga ik eens achterover leunen en toekijken wat de partijen met tegengestelde belangen ervan bakken! Ik hoop dat de FNV/CNV beseffen dat we in 2014 (!) leven en dat de werkgevers/regering hun best doen onze eigen arbeidsmarkt niet uit te hollen. Er zijn zoveel mensen die kunnen werken in NL en dit nu niet (hoeven) doen. Maar het één is altijd weer het gevolg van het ander en andersom. Dat kip-en-ei-verhaal.......

1 opmerking:

  1. Klinkt heel mooi! Voordelen voor beiden. Nog een lange weg te gaan om zoiets te bereiken......Is wel de toekomst!

    BeantwoordenVerwijderen