zondag 13 oktober 2013

Kunnen wij straks nog zonder Nano technologie?

Een paar weken geleden ben ik naar een lezing geweest over nanotechnologie van Mikal van Leeuwen. Mikal is een jonge chemicus die helemaal opgaat in deze technologie. Het is leuk om te zien hoe zo'n jonge jongen zo gepassioneerd raakt door de mogelijkheden van Nano deeltjes. Voor mij als leek is dit; iets wat je niet ziet, maar er blijkbaar wel is....

Kennis delen
Ik heb waardering voor hetgeen hij met twee vrienden voor staat; Het delen van wetenschappelijke kennis. Kennis teruggeven aan de gemeenschap, omdat zij op kosten van de gemeenschap hebben gestudeerd. Mooi gebaar op zo'n leeftijd!

Wat is het?
Nano, de grote gedachte achter de kleine technologie. Je hoort tegenwoordig veel over Nano Het wordt al veel toegepast, het is alleen nog vrij onbekend, omdat we niet precies weten wat het is en wat het doet. Het is namelijk iets wat te klein is om waar te nemen. met een elektronen microscoop kun je de Nano deeltjes waarnemen, maar die heeft ook niet iedereen in het keukenkastje staan!

Maataanduiding
Nano is in principe een maataanduiding, een miljardste van iets.... Het is een woord uit de Griekse taal wat dwerg betekent.
Dus alles wat je tot Nano grootte reduceert is Nano! Het vreemde is echter wel, dat als je een stof zo verkleint, de eigenschappen veranderen. Ook reageren de deeltjes op licht. Deze veranderende eigenschappen zorgen ervoor dat het voor verschillende doeleinden kan worden toegepast.

Angst
Er is ook een bepaalde weerstand tegen nanotechnologie, want onbekendheid geeft nu eenmaal angst. De angst dat Nano-robots de wereld over gaan nemen omdat ze zelfdenkend worden, is vooralsnog voor 100 % onzin. Het is echter wel zo dat eventuele neveneffecten nog niet goed in kaart kunnen worden gebracht. Vroeger wist bijvoorbeeld ook niemand dat roken zo slecht was. De ellende werd later pas ontdekt!

Toepassing
Nanotechnologie wordt nu al toegepast in elektronica, geneeskunde en additieven (toevoegingsmiddelen in voeding/reform). Zo worden er zilverdeeltjes aan kleding toegevoegd om bacteriën te doden, waardoor zweet niet meer gaat stinken. Ook wordt er gekeken naar ijzerdeeltjes toe te voegen aan voedingsmiddelen om het wereldwijde ijzertekort op te lossen.

Gevaarlijk
Is Nano gevaarlijk? Soms wel: kleine deeltjes worden anders opgenomen door het lichaam dan grote deeltjes. ze hebben door verkleining andere eigenschappen. neem bijvoorbeeld asbest; als geheel niet gevaarlijk, echter bij verwerking, waardoor kleine deeltjes loskomen wel gevaarlijk! Vezels kunnen niet verwerkt worden door het lichaam, blijven in het lichaam achter, waardoor vervelende ziekten ontstaan.

Toekomst
  • Komt er straks een "Energy belt" op de markt waarbij lichaamsvet uit je buik omgezet wordt in energie om je telefoon op te laden?
  • Komen er straks "Magic meatballs" van kweekvlees die garant staan voor de voedingsstoffen van vlees, maar eruit zien als snoep en verschillende aantrekkelijke smaken hebben?
  • Komt er straks "Wall smart"; Nano verf die je op de muur smeert, waarbij de kleur/sfeer wordt ingesteld via de computer, zodat je het maar 1 x in je leven hoeft aan te brengen voor elke keer een andere sfeer?
  • Komen er straks Nano deeltjes voorzien van chemostoffen die in het lichaam worden gebracht en zelf op zoek gaan naar jonge kankercellen en deze plaatselijk vernietigen, zonder dat je het beseft?
  • Komt er straks een "Healthy implantaat" dat je lichaam in de gaten houdt en ziekten/aandoeningen voorkomt door tijdige signalering, ingelezen kan worden via de computer door de digitale huisarts, waardoor je begeleid wordt om niet ziek te worden? Voorkomen in plaats van genezen!

Zo zijn er nog veel meer wensen, ideeën en voorspelling voor deze nieuwe technologie. De meeste Nano beloften zijn nu nog science fiction, maar wat niet is, kan nog komen.  Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten