zondag 7 oktober 2012

De show van het leven!

Wat maken wij mensen, het ons moeilijk de buitenwereld een ander beeld te willen geven van wat en hoe we ècht zijn.

Menigeen steekt zich in de schulden om erbij te horen. Want als mensen denken dat je het niet kunt betalen, kunnen ze weleens denken dat het niet goed gaat. 
Meerdere keren per jaar op vakantie omdat het "nodig" is, een nieuwe auto omdat het toch niet zoveel lijkt te schelen in die kredietconstructie, de nieuwste telefoon omdat iedereen het heeft en nièt omdat je het kunt betalen........

Ik hoorde van de week van een gezin waarbij de kinderen van 6 tot 10 jaar zijn en met eigengemaakte grote slabben eten, omdat er absoluut geen vlekken op de kleding mag komen. De kinderen moeten dure kleding dragen die doorverkocht moet worden op internet. Ook spelen in deze kleding is uit den boze. Trauma voor het leven, basis voor nog meer ellende?

Het begint al bij babies die als perfect door het leven moeten gaan. Jij hebt de enige baby die nog nièt doorslaapt, huilt en je weleens achter het behang wil plakken. Terwijl het bij de anderen zò goed gaat, dat je aan jezelf gaat twijfelen. Totdat ze een burnout blijken te hebben, het kind altijd bij oma of de opvang afgeven. 

En dan de social media waarop iedereen het model gezin heeft en de perfecte relatie. Sommige mensen blokkeer je of wil je het liefst blokkeren omdat je eng wordt van de roze bril verhalen over hun bovennatuurlijke kinderen of hun "mannetje" die blijkbaar de perfecte echtgenoot is. De wonderen zijn de wereld nog niet uit hoor, dus het kan de waarheid zijn. Maar via het "the real life"-kanaal blijkt het toch heel anders, gewoon "echt" zoals bij iedereen.
Hoeveel mensen zijn er niet die bij hun huidige partner zijn terwijl ze diep ongelukkig zijn. Maar goed, voor de buitenwereld hebben ze nu een geweldig leven en dat is toch ook veel waard?
 
Nu begrijp ik dat je niet zomaar je ellende op straat legt, hoeft ook niet, maar om een sprookje te creeëren wat er niet is of waardoor je in de problemen komt, is het andere uiterste. Het is zonde van je energie en je geld om te investeren in iets wat niet haalbaar is of waarvan je niet gelukkig wordt. Aan de andere kant, als je zeker weet dat je het goed doet, door blijven gaan!

Wat vinden we het allemaal prettig om echte mensen te ontmoeten, die zichzelf durven zijn, want dan durf je het zelf ook. Het is nooit te laat om te worden wie je echt bent of wilt zijn.

1 opmerking: