zondag 21 oktober 2012

Een nieuwe manier van leven!

Vroeger heb ik wat op m'n donder gehad, omdat ik veel te veel met m'n vriendin zat te bellen, urenlang. Toen nog via een vaste telefoon aan een snoer midden in de woonkamer. Wat heb je in hemelsnaam te vertellen als je d'r een uur geleden nog hebt gezien, vroeg m'n vader zich af. Ik was toen de 'jeugd van tegenwoordig'!
Toen ik 23 jaar geleden op studiereis ging naar Engeland, zag ik daar voor het eerst in Londen mensen al pratend met een telefoon aan hun oor op straat lopen. Ik wist niet wat ik zag. Wat een uitslovers om met zo'n ding op straat te lopen....
Nu ben ik zowat 40, enkele 65-plussers en wat vastgeroeste fossielen hebben nog geen mobiele telefoon, verder heeft iedereen zo'n ding.

Wat leek het in het begin een beperking zo'n telefoon, mensen weten waar je bent, kunnen je elk moment bellen, soort controle die niet echt prettig voelde.
Wat is het nu een handicap als je 'm niet bij je hebt, wat moet je zonder.... Je kunt niet bellen, berichten, fotograferen, filmen, telebankieren, internetten, facebooken, twitteren, spelletje spelen, buienradar bekijken, agenda checken, etc. 

Nu hebben we wèèr een 'jeugd van tegenwoordig'. De meeste communicatie gaat via de smartphone. Niet via bellen, maar via de social media en berichten. Een verschil met vroeger, nee in principe niet, alleen 'anders' en met meerdere mensen tegelijk. Je ziet dat de wereld steeds groter is geworden. 
Mensen die je vroeger alleen op een reunïe zag eens in de zoveel jaar, daar heb je nu een digitaal contact mee, waardoor het niet meer verwatert. Als je op een feestje bent, heb je niet alleen een persoonlijk contact met de mensen daar, maar ook vaak een digitaal contact met een netwerk van anderen. Ongezellig? Anders! Dertigers en veertigers maken hier nog keuzes in, jongeren niet, zij kennen geen andere wereld.
Tja, en meestal hebben de mensen die zich nog verzetten tegen de toekomst (wat niet kan, maar dan weten ze nog niet), het meeste commentaar erop. Persoonljk contact blijft natuurlijk leuk, maar een combinatie ervan kan het zeker verdiepen.

De meeste moeders bij het schoolplein zitten op Facebook tegenwoordig. Je weet dus wat er leeft, een groot deel van de communicatie is digitaal geworden. Wat blijkt het lastig als je iemand treft die niet deelneemt aan deze manier van contact. Mensen hebben geen zin/tijd om oud nieuws van een paar dagen geleden uitgebreid aan jou uit te leggen, terwijl de wereld al een paar hoofdstukken verder is. Dus je gaat iets missen, terwijl je aan de andere kant niets verplicht bent. Consequenties van je keuzes....

Voor de anti's is het natuurlijk een feest; gevaren, verontwaardiging, veroordeling en nadelen op te sommen. Weet echter in welke wereld je kinderen en kleinkinderen leven. Doe je best hier deelgenoot van te blijven. En zo niet, consequentie van je keuze, ook goed, maar ga niet mokken als je straks grijs en eenzaam bent, omdat niemand je meer 'belt'.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten