donderdag 13 september 2012

CC-gedrag

Ja, maar mam dat doe jij toch ook!

Hoe leren kinderen nieuwe dingen? Door te kopiëren. De apen gingen ons hier al in voor, het gaat zelfs zo bij volwassenen. Handig om te weten? Dit zien wij meestal niet zo....
We willen kinderen alles leren, doen alles netjes voor, geven het goede voorbeeld. Maar wat als we onze rol als 'goed voorbeeld' even zijn vergeten, door drukte, stress, irritatie, een bad-hair-day. Of je doet dingen die je zelf niet eens beseft. Ook niet gewenst gedrag wordt namelijk gekopieerd. 
Als ik vraag aan Teuni (6) om haar kamer op te ruimen, doet ze dit natuurlijk niet. Want op mamma d'r bankje liggen ook kleren die ze niet opruimt.... Vroeger zei ik dan, maar mamma mag dat wel, want ik ben namelijk mamma, maar daar trapt ze nu bij nader inzien niet meer in.
Hetzelfde geldt ook voor medewerkers in een bedrijf. Als leidinggevenden het goede voorbeeld niet geven, zullen de mensen dit niet kopiëren. Het is zelfs zo dat medewerkers hetzelfde soort gedrag vertonen als hun leidinggevenden, natuurlijk binnen het kader van het eigen karakter. Gewoon CC-gedrag. Een leidinggevende wil dit natuurlijk niet zien, want om van iemand anders ongewenst gedrag te signaleren is vele malen makkelijker dan van jezelf. Als dan ook nog blijkt, dat je zelf zorgt voor dit gedrag, kijk je liever even een andere kant op, want wat moet je nou met die informatie?
Blijkbaar kun je mensen van alles leren als je het zelf consequent volhoudt. Daarbij komt dat aanleren weer makkelijker is dan afleren. Kijk eens naar jezelf in de spiegel, niet alleen naar de buitenzijde, maar een stukje verder.

Je kunt het krijgen zoals je het hebben wil, en andersom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten