woensdag 18 juni 2014

Wanneer ben je inspirerend?

41 Tuinbouwvrouwen zijn genomineerd voor Ranking the Grower. Niet omdat ze in de basis 'grower' zijn, maar omdat ze inspirerend zijn voor de Nederlandse tuinbouw, was de voorwaarde. Ook ik ben genomineerd. Daar ben ik best een beetje trots op. Als vrouw zijnde vraag je je wel direct af of je wel in deze lijst hoort te staan. Ben ik dan inspirerend? De andere vrouwen zijn wel heel goed.... Het zelfvertrouwen van de vrouw, noemen we dat. Tegelijkertijd ga je nadenken over de betekenis van 'inspirerend'? Wanneer ben je dat? Ik heb daarom opgezocht wat het officieel betekent;

Inspireren: aanmoedigen, aanzetten, bewegen, brengen, drijven, oproepen, stimuleren, toejuichen, inblazen, ingeven, bezielen

Ik heb de vraag 'wanneer ben je inspirerend?' ook op Twitter gesteld. Leandra de Boef gaf aan dat dit volledig afhankelijk is 'voor wie'. Dus wat of wie voor de één inspirerend is, is voor de ander onopvallend of zelfs saai..... Liesbeth van kwekerij Bisselingskaat gaf aan dat zij vindt dat anderen op goede ideeën brengen, aanzet geven tot realiseren van hun droom of tot verandering, inspirerend is.

Dus blijkbaar moet je meerdere mensen kunnen bewegen tot iets; tot nadenken, of tot doen. Dit moet je doen vanuit jezelf. Alleen je werk van 8-5 doen bij een tuinbouwbedrijf is niet voldoende. Met plezier je werk doen, inspireert anderen ook niet! Je moet dus iets uitdragen aan anderen, iets aan de buitenwereld laten zien. Contact maken en zoeken. En dan moet dit ook nog de tuinbouw raken! Dat is volgens mij wel een aardige omschrijving.

Maar hoe doe je dat dan? Ik zie dat een aantal vrouwen een blog heeft. Daarmee kun je tegenwoordig veel mensen  (de hele wereld!) bereiken. In de tuinbouw is bloggen nog niet erg bekend, we lopen tenslotte altijd een beetje achter als tuinbouw toch? Een aantal bedrijven blogt wel, maar dat zijn vaak dienstverlenende bedrijven die vertellen hoe belangrijk bepaalde dingen zijn, waarna ze je een dienst aanbieden. Dat bedoel ik dus niet! Ik vind dat bloggen vanuit personen moet gebeuren die al dan niet namens een bedrijf informatie geven, die primair niet commercieel is. Een kijkje geven in de keuken van een bedrijf. Een mening hebben over een bestaande situatie. Ervaringen beschrijven. Zo heeft Joyce Lansbergen van LG Flowers een blog waarin ze verteld hoe haar wereld in de Gerbera's eruit ziet. Op de filmpjes kun je op een échte manier zien hoe het bedrijf is. Niks commercieel of gelikt, gewoon echt! Leuk.
Leandra de Boef die veel over de sector vertelt, maar ook over zichzelf. Dan gaan letters leven, anders blijven het woorden. Je kwetsbaar op durven stellen, mensen toelaten in je leven door te schrijven. Dat is mooi, dat raakt en blijft hangen.

Als je genoeg ervaring hebt op social media en laat zien wie je bent, je hebt een mening en  een story, zal je over het algemeen een heel eind komen. Het kost wat tijd om je digitale netwerk op te bouwen, maar dan heb je ook wat. Voor bedrijven nog vaak een onderschat middel om een doelgroep te kunnen bereiken.

In het verleden was de taak van een bedrijf in de tuinbouw, zo goedkoop mogelijk producten produceren en naar de veiling brengen. Die wereld is nu compleet anders. Producten moeten bekendheid krijgen, herkend (!) en verkocht worden. Dit gaat niet meer vanzelf. Bedrijven moeten anders gaan denken. De eindgebruiker een feel-good gevoel geven, zodat hij overgaat tot aankoop van jouw product. Langzaam zie je dit veranderen. Veel vrouwen hebben een belangrijke taak in dit veranderingsproces. Zij moeten niet alleen de buitenwereld inspireren, maar vaak ook het bedrijf zelf..

Even terug naar de lijst. Ik heb de lijst van de genomineerde vrouwen doorgekeken. Ik ken ze lang niet allemaal. De meeste bedrijven waar ze werken, ken ik wel. Er staan echt (ook voor mij) inspirerende vrouwen tussen;

  • Zo kan Liesbeth Boekestein van Koppert Cress volgens mij iedereen enthousiast maken over cressen en andere eetbare rariteiten. Mensen eten alles wat ze ze voorschotelt na haar verhaal.
  • Miranda van den Ende laat jong en oud zien dat een tomaat niet zomaar een tomaat is. Je hebt ze in alle kleuren, maten en vormen. De tuinbouw is meer dan groene vingers krijgen. Het is een wereld met kansen en uitdagingen, ook voor jongeren.
  • Sandra Huysman heeft onlangs de eerste pop-up store voor aardbeien geopend. Een geweldig initiatief. Overal waar er iets aan de hand is, zie je haar met de Westlandse aardbeien, wie kent ze tegenwoordig niet? Mooi om te zien.
  • Jose van Egmond die haar team op een bijzondere manier kan inspireren, waardoor ze de beste Lisianthus plantjes opkweken. Een familiebedrijf wat ondanks de moeilijke tijd in de tuinbouw juist een groei doormaakt. Geweldig!

En zo zijn er nog 35 vrouwen die allemaal een bijzonder verhaal kunnen vertellen om anderen te inspireren. Bewust, maar vaak ook onbewust.

Ook hier gaat het cliché natuurlijk op; het gaat om het meedoen en niet om het winnen. Voor de winnaar is het natuurlijk eeuwige roem, maar de dames die genomineerd zijn, staan ook niet voor niks in deze lijst. Gefeliciteerd en blijf uitdragen waar je voor staat en blijf vooral jezelf!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten