maandag 1 april 2013

Ben jij oprecht of schijn-heilig?

Ik ben Gereformeerd groot gebracht. Elke week gingen we trouw met het gezin naar de kerk op zondagochtend. Waarom? Niet omdat het "leuk" was, maar omdat het zo hoorde!
Teksten die ik eigenlijk nooit echt begreep, een preek, "brommen" uit een liedboek, maar goed, ik was het gewend daar te zitten en als kind dacht je er verder niet overna. Goede mensen gingen naar de kerk!

Op de één of andere manier leek het ook logisch dat als je naar de kerk ging, je je meer niet-goede dingen kon veroorloven, omdat je vergeving vroeg in de kerk voor alle zonden waartoe je als mens verleid werd. Tenminste die conclusie trok ik als kind. Ik dacht er niet bij na dat mensen die niet naar de kerk gingen, wellicht wel "beter" (volgens de geboden) leefden dan mensen die wel naar de kerk gingen. Ik ging me steeds meer dingen afvragen.... Want ik had een opa en oma die wel naar de kerk gingen en het andere stel ging niet. Als ik dan aan m'n moeder vroeg waarom haar ouders nooit gingen, zei ze "Deze opa en oma vinden dat ze niet perse naar de kerk hoeven om goede mensen te zijn, maar ze geloven wel." Fascinerend vond ik dat, want je MOET toch en zij durfden gewoon nièt te gaan... Zij vonden dat je elke dag je best moest doen om goed te leven en niet alleen op zondag een uurtje......

Naarmate ik ouder werd, kreeg ik steeds meer twijfels over de manier waarop het geloof geïnterpreteerd werd door veel mensen. Mijn vriendin was de dochter van onze dominee. Iedereen in de gemeente liep met deze dominee weg, want hij was echt heel goed. Alleen deed hij thuis dingen die niet konden. Dat begreep ik zelfs. Nadat hij mij als jong meisje wilde zoenen tijdens een logeerpartijtje en ik hem in de plantenbak duwde, mocht ik niet meer thuis komen. Daarna zijn er nog vele dingen gebeurd die nu een gevangenisstraf opleveren. Op de één of andere manier kwam hij ermee weg.

Ik heb me daardoor vaak afgevraagd of het geloof als dekmantel werd gebruikt om dingen te doen die eigenlijk niet kunnen?  Veel zogenaamd gelovigen bidden namelijk om kracht iets niet te doen, maar ondertussen doen ze het wel en bidden daarna weer om vergeving voor hun zonden. Dat klinkt als "schijn-heilig"? Ook had ik vaak het gevoel dat mensen die naar de kerk gingen, mensen die niet gaan, minder vonden. Terwijl in de Bijbel juist alle groepen mensen belangrijk waren! Ik vond het allemaal heel verwarrend het geloof.....

Een aantal jaar geleden ben ik met een oud collega naar een kerk in Canada geweest. Er ging een wereld voor mij open. Blije mensen, kinderen die het een feest vonden naar de kerk te gaan. Na afloop begreep ik waarom...... De Bijbel werd daar vertaald naar het hedendaagse leven op een manier die iets weg had van cabaret. De muziek was hip, leuk. Op grote schermen met teksten kon je meezingen, wat dan ook iedereen deed, vol enthousiasme en overgave. Liedjes met een boodschap in normale bewoordingen. Ik kan me nog steeds de les herinneren die toen die zondagochtend als boodschap werd meegegeven, kun je nagaan! De mensen gingen dan ook voldaan naar huis.

Ik vind de Bijbel een mooi boek vol verhalen met leerlessen die nu nog steeds mensen helpen een waardevol leven te hebben. Echter het is de kunst van de hedendaagse (oprechte) vertegenwoordigers van de kerk, deze boodschap te vertalen in de behoefte die de mensen nu hebben. Dit blijkt heel moeilijk te zijn. De wereld verandert zo snel, dat de kerk de ontwikkeling van de mensheid niet heeft bijgehouden. Veelal blijven ze alles op een manier doen, zoals ze het altijd deden, want het heeft vroeger toch goed gewerkt. Met als gevolg steeds meer lege banken..... Gemiste kans, vind ik.

Hoe ouder ik word, hoe meer ik me verwonder over de wereld, het geloof en het leven. Er komt steeds meer ellende naar boven die mensen zelf veroorzaakt hebben. Zelfs veel geloofsvertegenwoordigers zijn ontmanteld, waardoor je het idee krijgt dat mensen beter geen eigen verantwoordelijkheid hadden kunnen krijgen bij de schepping, want blijkbaar kunnen velen er niet mee omgaan. Ik denk dat je in je leven voor keuzes komt te staan. Die keuzes maak je zelf en hiervan moet je ook de consequenties dragen. Het geloof kan je helpen de juiste keuzes te maken, maar het is wel heel belangrijk eerlijk, oprecht en realistisch te blijven. Ben je dit niet (en hou je jezelf voor de gek), dan krijg je vanzelf de ellende ervan over je heen, want dat hoort namelijk bij die verantwoordelijkheid.

4 opmerkingen:

  1. Wat een mooi, oprecht en open verhaal!
    Het geloof kan inderdaad erg ingewikkeld zijn.

    Ik ben ook gelovig opgevoed (Hervormd), tegenwoordig gaan wij naar een evangelische kerk waar ik uit mezelf nu ook heen ga nu ik niet meer thuis woon.. Dat zou ik denk ik niet zo snel gedaan hebben al zou ik nog in de hervormde gemeente hebben gezeten.
    Omdat de liederen die er gezongen werden en de preek die gepreekt werd vrij lastig waren om te begrijpen in m'n jongeren jaren..
    In deze evangelische gemeente is het (zoals je het beschreef in canada) zo levendig en vrolijk, mensen en kinderen willen uitzich zelf naar de kerk.
    Mooi te horen.. dat ervaar ik in mijn kerk nu ook, mooi om te zien!

    Ga je nu zelf ook nog naar de kerk?

    In ieder geval mooi verwoord en verteld!! :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie!

      Ik ga nu niet meer naar de kerk, omdat ik nog niets heb gevonden, waarbij ik het "yesss"-gevoel heb ervaren. Dus nu eigenlijk net als mijn opa en oma vroeger mijn best doen een goed leven te leiden zonder naar de kerk te gaan......

      Verwijderen
  2. Beste Martine

    Mooi verhaal en goed verwoord. De kerk is niet de norm maar Christus in eerste instantie.

    Alleen stierf Hij voor onvolmaakte mensen, die soms bewust misbruik maken van de situatie zoals jij hebt meegemaakt.

    En er lopen heel wat verwonde mensen rond op deze planeet die wel de liefde van God hebben ervaren, maar ook nog moeten genezen van alle ellende van vroeger door een proces heen.

    Die komen dan ook niet al te prettig over en moeten afkicken van verkeerde en slechte gewoontes/gedrag.

    Daar hebben ze soms professionele hulp bij nodig.

    Al met al knap verwarrend als je die 2 gezichten soms ziet, zeker als het om leiders gaat.

    Maar voor de gelovige die open kaart wil spelen met die Grote Vriend hierboven en met zijn/haar medemens is er altijd een weg uit de misere. Dat is mijn bevinding.

    Groet Harry Schonewille

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je uitgebreide mening. Ik denk dat ik het wel eens kan zijn met je....

      Verwijderen