dinsdag 20 november 2012

Kan iedereen 'omdenken'?

Als je het mij vraagt, is het onmogelijk dat bepaalde mensen kunnen "omdenken"..... Kansloze exemplaren. Bij nader inzien na een theateravondje "ja maar omdenk-show" van Berthold Gunster en Tim Winkel, moet iedereen hèt toch kunnen. Maaaaar, we zitten zo lekker veilig vastgeroest in ons "ja maar-leven" dat het toch wel een hele uitdaging blijkt problemen anders te zien. Je hebt niet eens meer door dat je zo bent!


Omdenken is een andere manier van denken, problemen veranderen in mogelijkheden. Lekker makkelijk gezegd, zul je denken. Het loslaten van een "ja-maar-leven" betekent open staan voor nieuwe dingen, dingen los durven laten wat automatisch betekent het verliezen van de controle. Voor velen onbewust een grootse angst.
  • Ja maar, dat hebben we al geprobeerd...
  • Ja maar, dat doe ik altijd al zo...
  • Ja maar, dat gaat niet...
  • Ja maar, dat kost teveel...
  • Ja maar, zo werkt dat niet...
  • Ja maar, hier is het anders...
  • Ja maar, dat doen we hier niet....
Een geweldige verzameling van argumenten waarmee je aangeeft dat je niet openstaat voor anderen, voor andere ideeën, andere oplossingen, groei, ontwikkeling. Zonder dat je het doorhebt, bescherm je jezelf tegen alles wat nieuw, leuk, anders is en wellicht een oplossing voor het probleem wat je al jarenlang hebt!

Ik heb weleens het idee dat mensen ook geen oplossing wìllen voor hun probleem. Ze vinden het heerlijk eindeloos over alle moeilijkheden te zaniken die ze ondervinden, al die anderen de schuld te geven van hun probleem. Want als ze dit niet niet meer zouden hebben? Dan moeten ze anders denken, verliezen ze de controle, houden ze tijd over, kortom èng!

Om als bedrijf, samenleving, familie, mens niet stil te staan, hebben we meer mensen met een "ja-en-houding" nodig. Voordat je het weet, verlies je uiteindelijk altijd de controle.

Er zijn mensen die van nature een "positieve ja-en houding" hebben, mensen die het meeste als een uitdaging zien, vreselijk irritant voor mensen die nooit geen uitdaging zien.

Dan heb je mensen die het wel in zich hebben, maar die op de verkeerde weg zijn beland en dus bij moeten sturen, bewustwording.

En dan heb je natuurlijk de potentieel kansloze figuren. Mensen die alleen maar problemen zien, het een feest vinden zieltjes te winnen om ook op deze manier te denken. Bij veel mensen gaan al gauw de alarmbellen bij een ontmoeting met zo'n type, maar als je je dag niet helemaal hebt, blijken ze toch voeten aan de grond te krijgen. Jammer, want je bereikt er niks mee, maar dit hebben ze nog niet ondervonden. Komt nog.....

Omdat ik wel geloof in "omdenken" denk ik dat ook deze laatste groep een kans heeft om anders te gaan denken. Het zal wat bloed, zweet en tranen kosten. Waarschijnlijk zullen deze mensen zichzelf ook niet herkennen als zo'n type, en dat is nu juist het probleem. Maar het moet kunnen. Ik heb de gebruiksaanwijzing er niet voor, maar hij zal er zijn!

MAAR eerst eens be-, na-, omdenken bij welke categorie ik behoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten