zondag 29 mei 2016

Tegenwoordig ben je voor of tegen!

Het programma 'de hokjesman' vind ik een typische benaming voor deze tijd. We gaan overal steeds meer van denken, hebben een mening, maar een tussenweg is er niet. Terwijl dat wel gewoon kan......
Vooral de media zorgen voor een tweedeling van de wereld, omdat de mensen met een extreme mening (wat het ook is) 'een platform' krijgen. Met als gevolg dat  iedereen daar weer bovenop springt, om z'n mening te geven. Of het nou gaat om politiek, geloof of Zwarte Piet. Je ziet het aan Sylvana, komt vanuit het niks, gaat dingen roepen en staat al dagen in het middelpunt. Dit voedt dit soort mensen, want wat je aandacht geeft, groeit. BN-ers vinden daar weer iets van en gooien met woorden in de media die de meeste mensen pijn doen, omdat dit een ziekte we goed kennen. Waarom?

De Roos van Leary, een model wat gedrag van mensen verklaard, geeft dit mooi aan. Tegen-gedrag wakkert tegen-gedrag aan. Dus als er weinig/geen (social) media-aandacht wordt gegeven, zal de wereld naar alle verwachting een stuk gezelliger en vredelievender worden. 

Maar willen we dit wel? Want ook in onze naaste omgeving gebeuren dit soort zaken. Bijvoorbeeld op scholen, sportclubs, etc. Hier in Maasdijk strijden gelovigen om materialistische zaken (welk gebouw wordt de nieuwe gezamenlijke kerk), met als gevolg een tweedeling met alleen maar verliezers. Waar blijft het geloof dan met 'heb je medemens lief'. Het gaat ineens niet meer over het gemeenschappelijke doel, het samen, het geloof, maar juist om de verschillen. Ik zie het overal gebeuren. 
Het zal te maken hebben met de tegenwoordige tijd. Ik denk dat de voedingsbodem, ontevredenheid, maar soms ook verveling (missen van een doel in het leven?) is. Door een bepaalde onmacht, gaan we om ons heen slaan, waardoor we meer kapot maken dan verbinden. Maar hoe dit tij gekeerd kan worden of dat dit gewoon de nieuwe versplinterde wereld is, weet ik eigenlijk niet..... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten