woensdag 15 mei 2013

"Zorg dat je niet afhankelijk wordt!"' zei mijn vader altijd.....

Mijn vader zei vroeger altijd: "Zorg dat je niet afhankelijk wordt!"  Als puber zei ik dan "Jaaaaaaaaaaaa Pa...." en dacht vervolgens, het zal wel allemaal..... Omdat het veel herhaald werd, vond ik het op de één of andere manier steeds normaler klinken. Ik ging steeds meer de waarde inzien van dit gezichtspunt naarmate ik ouder werd.

Ik werkte altijd veel na schooltijd en in de vakanties om te sparen. Omdat mijn vader zelf een kwekerij had, al op vroege leeftijd. Zelfs toen ik bij Brinkman in vaste dienst werkte, ging ik 's-avonds in de tuin van de buurman bijwerken, zodat ik de spulletjes die ik voor m'n nieuwe huis wilde kopen, ook daadwerkelijk kon betalen.

Toen we kinderen wilden, heb ik er niet echt over gedacht minder te gaan werken. Wel over hoe we het voor elkaar konden krijgen, dat ik gewoon kon blijven werken! Als je moeder wordt, moet je kiezen, of alles goed organiseren en je baan behouden of minder werken en genoegen nemen met een parttime baan die weleens minder uitdagend blijkt of stoppen. Ik wilde mezelf blijven ontwikkelen, leuk werk behouden en niet afhankelijk worden dus dan moet je zoeken naar oplossingen.

Gelukkig kon ik met mijn toenmalige werkgever goede afspraken maken over een deel thuiswerken en andere zaken waar je mee te maken krijgt als moeder. Ik ben dankbaar dat ik dit voorrecht heb gehad en dat ik alles goed heb kunnen regelen, zonder kinderdagverblijf of andere externe opvang. Hier moest ik zeker ook in investeren, want het is geven en nemen, van beide kanten! De dagen dat ik buitenshuis werkte, konden we met familie opvangen en mijn man is een halve dag minder gaan werken. We hebben twee kinderen die nu 7 en 9 zijn. Ze zijn eraan gewend dat mamma werkt.

Ik vind mezelf geen workaholic, feit blijft wel dat je moet blijven investeren in een baan, niks gaat vanzelf. Als andere moeders overdag naar de sportschool gingen of bakkies bij elkaar deden, ging ik werken of naar cursus. 's-Avonds regelmatig werken, naar een seminar of bijeenkomst. Vaak bezig met social media. Niet omdat ik niet naar de sportschool wil of een bakkie wil doen of spelletjes op FB, maar om bij te blijven, mijn netwerk te vergroten en zo mijn baan te behouden. De tijd gaat zo snel, dat je echt je best moet doen om bij te blijven.

Wat is mijn doel? Een zelfstandig en oprecht leven leiden......
Ik zou er niet aan moeten denken, bij mijn man te moeten blijven, omdat ik niet zonder z'n geld kan. Voor mij is het een oprechte keus om met hem samen te zijn. Of een financiële tegenvaller niet op te kunnen vangen, terwijl ik de helft van de week op de bank zit, bij wijze van spreken.
Of als je gaat scheiden (wat tegenwoordig meer vrouwen wel overkomt dan niet) afhankelijk te zijn van je ex en geen (leuke) baan kunnen vinden omdat je x jaar achterloopt.
Of als je man z'n baan verliest en je gezin gelijk in de problemen zit, je kinderen niet meer kunnen geven wat je vindt dat ze nodig hebben.

Dit zouden voor mij nare dromen zijn die ik ten alle tijden wil voorkomen. Er zullen ook overmachtsituaties zijn, waardoor je in de problemen komt, zo is het maar net. Die kun je soms niet voorkomen. Er echter een groot verschil tussen pure pech of naïviteit, gemakzucht, etc. Kijk uit voor de meest gebruikte valkuil; zelfrechtvaardiging.
Wellicht is het nu lastig een baan te vinden, zeker als je kennis niet up to date is, echter dan heb je nu wel de tijd hier energie en tijd in te steken. Ga ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent. Als er straks een leuke vacature is, ben jij er klaar voor!

Wat mij betreft, zijn er veel vrouwen die beter voor zichzelf moeten en kunnen zorgen. Het kost echter energie en tijd, maar een onafhankelijk en zelfstandig gevoel is veel waard!!
Er is veel kritiek op de zienswijze van minister Jet Bussemaker. Het kan ook zo zijn dat zij hiermee "de vrouw" wil beschermen, sterker maken, onafhankelijker! Vrouwen die zich aangevallen voelen, vinden deze afhankelijkheid wellicht prettig of hebben het idee dat ze niet anders kunnen...... Misschien omdat het hen nog niet raakt of als excuus om geen tijd en energie hierin te hoeven steken? Gelukkig heeft elke vrouw de vrijheid keuzes te maken in NL. Vergeet niet dat aan elke keuze automatisch consequenties hangen. Deze krijg je erbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten